jucatorul

Dulce revenire, după o scurtă absență…am reușit să duc la bun sfârșit Jucătorul și cu toate ca această carte a mai avut parte de un review din partea lui Tudor, aici The gambler doresc să adaug și eu câteva cuvinte despre operă, în frumoasa noastră limbă, de această dată.

Așadar, important de reținut înainte de a citi Jucătorul lui Dostoievski sunt urmatoarele:

  • are elemente autobiografice, autorul fiind renumit pentru dependeța față de jocurile de noroc;
  • este scrisă sub o anumită presiune, deoarece câstigurile pe care urma să le aducă erau pentru a se plăti datoriile la ruletă;
  • una din cele mai scurte opere scrise de Dostoievski;
  • cartea a fost scrisă în doar 2 săptămâni.

Romanul are în prim plan ruleta, și prezintă diferitele stări pe care jocurile de noroc le produce asupra omului. Pentru persoanele care au trecut printr-o experieță asemănătoare, și aici mă refer la pariuri, ruletă, poker etc aceste experințe pot avea efecte devastatoare. Autorul introduce toată acțiunea într-o poveste de așa zisă iubire, în care ne arată ce putere au banii în viața individului și evidențiază faptul că jocurile de noroc și cazionourile sunt special construite pentru a manipula persoanele și zonele unde sărăcia și disperarea au atins o cotă alarmantă.

NOTĂ: trebuie să menționez aici că ceea ce se întămplă în România în ultimii 2,3 ani și apariția unui număr exagerat de mare de săli cu “Jocuri de noroc” nu poate decât să evidențieze traiul și condiția din această țară; dar și prostia omului care este intr-o continuă creștere.

Cartea reușește să redea foarte bine sentimentul de gambling și povestea în care este redat acesta, se mulează perfect pe situație. Cartea trebuie citită fără doar și poate, iar faptul că este scurtă și la obiect poate fi un mare plus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s