banned

Fiecare om este atras de lucrurile interzise și mereu se creează această forță de atracție invizibilă. Pe vremea când erai copil mereu îți doreai să faci ceea ce nu te lăsau părinții, iar acum când această restricție nu mai există, acele lucruri nu mai par atrăgătoare…

La fel a stat treaba și cu scriitorii, mereu căutau subiecte interzise, care să șocheze, chiar dacă riscau ani de închisoare pentru asta sau să facă muncă în zadar. La polul opus se află cititorii, care mereu și-au dorit carțile interzise și să afle motivul pentru care aceste cărți au fost arse, interzise și considerate un pericol pentru diferite societați.

fredom

În ziua de azi puține cărți mai sunt interzise sau cenzurate publicului, cu mici excepții, dar în urmatoarele rânduri, cât și în postări viitoare, o să prezint o listă cu cele mai controversate cărți din istorie, și motivul pentru care acestea au fost interzise. Mi-am zis că poate în acest fel, dacă prezint “mărul care a fost interzis pe vremuri” poate se găsesc câțiva atrași de el azi…

  1. Alice în țara minunilor

Alice_in_Tara_Minunilor_ARCAparent o carte pentru copii, a fost interzisă în mai multe regiuni din China în 1931 pe motiv că antropomorfiza animalele, acestea având capacitatea de a se comporta la același nivel de complexitate cu oamenii. Cenzura a fost aplicată de  Generalul Ho Chien care considera că este o insultă pentru om ca un animal să aibă capacitatea de a vorbi și se temea ca acestă carte să nu-i învețe pe copii să trateze omul și animalul la același nivel, pentru că asta ar însemna un adevărat dezastru.

2. Mein Kampfmein-kampf

Cartea scrisă de Hitler este interzis și în ziua de azi în mai multe țari din Europa dar și în Federația Rusă, deoarece este considerată ca fiind extremistă. Landului Bavaria deţine drepturile de publicare ale cărţii și a anunţat că va împiedica republicarea Mein Kampf. Manuscrisul a fost publicat în română la începutul anilor 90, de editura Pacifica. Totuşi, cea mai mare parte din tiraj nu a fost comercializată.

3. 1984

hyperliteratura-1984-articol-distopie.png

Considerată controversată încă de la apariție deoarece aceasta prezintă viziunea autorului asupra regimurilor politice, s-a încercat, fără succes, interzicerea ei în America și Marea Britanie. Cartea lui Orwell a fost însă interzisă de Stalin în Rusia, timp de 40 de ani, deoarece acesta a crezut că opera satirizează felul său de a conduce. Interzicerea a fost ridicată doar pentru varianta reeditată în limba Rusă.

4. Lolita

lolita

De departe cea mai controversată carte din această listă, dar și una din cele mai interzise carți din lume, Lolita lui Nabokov are ca idee centrală sexualitatea interzisă și prezintă viața unui pedofil redată prin gândurile si dorințele sexuale ale unui bărbat matur față de o fată de 12 ani. Scrierea a fost interzisă în America, Argentina, Franța, Regatul Unit, Canada, Africa de Sud și Noua Zeelandă pentru obscenitate. Deși a fost catalogată ca fiind material pornografic, în America s-au vândut 100.000 de exemplare în doar 3 saptămâni de la lansare, mai exact în 1955.

5. American Psycho

Este povestea unui business man impecabil din New York-ul anilor ’80, care are o latură ascunsă, el fiind în secret un criminal în serie. Cartea are un caracter destul de sinistru, ceea ce pentru perioada respectivă era greu damerican-psycho1e acceptat. În momentul de față, opera lui Easton Ellis este interzisă minorilor în toate țările. La data apariției cartea a fost interzisă în Germania, fiind restricționată vânzarea acesteia. În unele zone ale Australiei, cartea ramâne interzisă comercializării și în
ziua de azi, iar în Canada interzicerea a fost destul de recent anulată.

Cam atâta pentru astăzi, lista carților controversate o să continue deoarece numarul operelor de acest gen, care merită menționate ajunge cu ușurință la 100. Astept părerile voastre dar și sugestii de carți care credeți ca ar merita sa facă parte din această “colecție”.

Advertisements

One thought on “Cărți controversate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s