rus-big

De mult doream sa fac o astfel de comparatie. Desi imi place sa citesc din toate, sa diversific stilurile, cand aleg ceva din literatura Rusa, sansele sa fiu dezamagit sunt aproape nule.

De ce fac aceste afirmatii?

Pai hai sa luam cateva exemple, in Russia ii avem pe Bulgakov, Dostoevsky, Tolstoy, Lermontov, Gogol, Goncharov, Turgenev, Chernychevsky, Pushkin, Pasternak, Sholokhov, Nabokov, Chekhov toti cu minim o opera, intr-un top 100 al celor mai bune din lume. Acesta este un fapt. Motivele pentru care eu consider ca acestia au ajuns pe merit in acest top este perioada si locul unde au trait. Influentele si limitarile sovietice le-au marit capacitatile de a-si explora universul imaginatiei la maxim, rezultand cel mai bun produs de export al Rusiei dupa petrol si gaz. Cand incepi sa citesti o carte din Rusia, anii 1900, nu ai asteptari sa intalnesti rasturnari de situatie care pot da clasa oricarui scenariu de la Hollywood, si spun asta fara nici o exagerare.

Diferentele care le-au permis acestor sovietici “limitati” sa ajunga atat de departe a fost doar rodul imaginatiei lor. Cat timp Fitzgerald si alti autori de peste ocean se confruntau cu prohibitia alcoolului, si frica lor principala era daca o sa aiba mereu bani sa-si impresioneze iubitele si prietenii, asta in timp ce erau pe jumate afumati sau mahmuri, cei din Uniunea Sovietica se confruntau cu complet alte probleme. Comunismul, abundenta de alcool, privarea de drepturi si libertate, toate aceste lucruri nu au facut decat sa amplifice aptitudinile si puterea de a crea ceva fantastic din nimic.

Rusia mereu a prezentat o oglinda distorsionata a vestului, un teritoriu unde bucuria era traita cu adevarat, deoarece mereu putea fi ultima. Ce ii face pe acesti scriitori atat de mari? Naturaletea, sinceritatea, detaliile si simplitatea cu care relateaza toate lucrurile, indiferent ca vorbim de realitate sau imaginatie, ele mereu par palpabile, si asta face ca operele lor sa uimeasca.

Daca in vest, majoritatea oamenilor care aveau sansa de a se exprima in scris erau aristocrati, in Rusia acest lucru nu conta, toti acesti scriitori avand background-uri extrem de diferite, Chekhov si Bulgakov medici, Tolstoy avea in proprietate terenuri rurale, Pushkin facea parte din aristocratie, in timp ce Dostoevsky era un somer fara viitor, pasionat de jocuri de noroc. O alta parte a schizofreniei literare a Rusiei a fost cenzura, care mergea pana la interzicerea si arderea cartilor.

Cred cu tarie ca toate aceste interziceri nu au facut decat sa dezvolte si sa mareasca dorinta de a crea din nimic. In noi toti exista acea sensibilitate a lucrurilor interzise. Omul mereu si-a dorit tot ce nu poate avea, dar si-a imaginat..diferenta este ca acesti oameni au reusit sa puna pe foaie toate aceste lucruri intr-un mod de exceptie pe care trebuie sa-l pretuim.

Advertisements

2 thoughts on “De ce prefer literatura Rusa in schimbul oricarei alta din lume..

 1. pentru început, numele autorilor sunt dostoievski, tolstoi, goncearov, turgheniev, cernîșevski, pușkin, cehov.
  doi, nabokov e nabokov pentru ceea ce a scris în engleză, nicidecum în rusă.
  dacă vorbim despre literatură, ar trebui să vorbim despre cărți, mai puțin despre autori. scott fitzgerald poate e mai slab din cauza cărților mai slabe, nicidecum a mediului.
  iar câte milioane a ucis stalinismul, ar fi trebuit să fie mii de scriitori geniali…

  Like

  1. ..la fel de bine puteam sa scriu numele cu litere chirilice ca sa fie doar rusii multumiti,si tot se gasea cineva sa corecteze…am facut referire la autori deoarece am vrut sa cuprind toate cartile lor, sincer nu m-a interesat limba in care autorul a scris opera. Despre Stalin si stalinism am scris, si pot constata ca aceea perioada a fost prielnica rusiei din punct de vedere literar, e o parere personala si o mentin! Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva ca sa isi poata exploata imaginatia, dar consider ca acest lucru a influentat asta, in mare masura. Cat despre fitzgerald, era doar un exemplu aflat la capatul opus, la fel pot spune si de hemingway, orwell sau
   J.d. salinger, scriitori buni dar prin comparatie consider ca operele lor nu se ridica la nivelul celor din rusia.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s