m si m

Dupa cum am anuntat mai devreme pe facebook, azi revenim in perioada Stalinista, pentru o reintalnire cu rusul de origine ucraineana Mikhail Bulgakov. Geniul scriitorului il stiam din “Insemnarile unui tanar medic” dar aici acesta da o adevarata lectie, si creeaza una din cele mai bune opere pe care le-a vazut literatura.

Bun, am inceput cu laude, asa ca trebuie sa spun cateva despre istoria acestui roman.. a fost scris, dar conducerea Stalinista a hotarat sa arda toate exemplarele, deoarece nu se potrivea cu doctrina si ceea ce se dorea in aceea perioada in Imperiul Sovietic. Impresionant este ca maestrul Bulgakov a rescris cartea, in totalitate, din minte, argumentand “Il stiu pe de rost!”, ca sa lamurim situatia, vorbim de peste 500 de pagini.

Daca tot nu sunteti impresionati, va reamintesc ca autorul a renuntat sa practice medicina pentru a se dedica scrisului, acest roman fiind conceput in nu mai putin de 10 ani. Varianta completa si necenzurata a fost prezentata publicului larg abia dupa 1990, la 50 de ani de la moartea autorului.

Asadar sa vorbim putin si despre Maestrul si Margarita, ce poate salva o lume in care raul produs metodic de om nu mai lasa loc nici unui strop de speranta? Bineinteles, nimic din elementele lumii paralizate. Si atunci e nevoie de ceva din afara. Diavolul ia chipul iluzionistului Woland si se amuza sa puna pe jar Moscova, orasul unde Maestrul si Margarita incearca sa-si traiasca iubirea. Departe in timp si spatiu, Pontius Pilat il judeca pe Iisus. Planurile aluneca unul spre altul, intalnindu-se intr-o poveste a suferintei si sacrificiului si, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit in viata de la Moscova se spune in cer. Impanzit de date autobiografice, de aluzii livresti, religioase, demonologice, ezoterice, monumentalul roman al lui Bulgakov da impresia paradoxala ca a fost scris dintr-o suflare, antrenandu-si cititorul in iuresul nebunesc al intamplarilor din Moscova anilor ’30.

Daca eu nu am reusit sa va conving, poate cei de la The New York Times o sa o faca:

“In acelasi timp fabula, satira si roman de dragoste, Maestrul si Margarita este o parabola despre putere si efectele ei distrugatoare, despre bine si rau si, mai ales, despre fragilitatea umana si puterea iubirii.”

Bulgakov a imbinat la perfectie realul cu ilusionismul si fantasticul in aceasta opera extraordinara. Nu pot decat sa ma bucur de lectura, si sa va invit in aceasta lume incredibila.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s