humanitas-stalin-paul-johnson-271064

Din simple motive de curiozitate am inceput sa citesc o noua carte care ne prezinta istorie, mai exact biografia unui adevarat monstru, cum este descris Stalin inca de pe coperta. Recunosc ca mereu m-a atras injuratura copilareasca “sa te f**a Stalin” dar semnificatia ei era mai mult haioasa, fara conotatia pe care aceasta expresie a inceput sa o aiba in mintea mea dupa ce am citit romanul. PS: nu doresc nimaniu sa aiba “placerea” de a intalni un astfel de om..

Eram convins ca o sa gasesc lucruri extrem de interesante in biografia acestui om si asa a si fost. Cea mai proasta parte este faptul ca unele din metodele aplicate de acest monstru, in ceea ce priveste politica adoptata se regaseste de multe ori in viata noastra si in politicul actual al Romaniei. Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da  este sentimentul de frica, in viziunea lui Stalin trebuia sa fie mereu prezent, indiferent daca cineva era vinovat sau nu, el trebuia sa se teama.(pare asemanator cu ceea ce face ANAF-ul in ziua de azi la noi,nu?)

Stalin a trecut printr-o serie de etape pregatitoare foarte interesante pana sa ajunga mana dreapta a lui Lenin si dupa sa devina liderul paranoic al Uniunii Sovietice. Nascut in Georgia, intr-o familie saraca, a fost cantaret in corul de baieti, dupa organiza si participa diferite jafuri armate majoritatea la banci ceea ce l-a propulsat la secretar general, iar dupa decesul lui Lenin alaturi de ajutoarele sale din partid si de puterea pe care o detinea, l-a inlaturat pe Trotsky ( pe care l-a si ucis cativa ani mai tarziu) si a devenit liderul absolut al Uniunii.

Autor a unor adevarate masacre de care multi nu stiu si nici macar nu au auzit pana in ziua de azi, Stalin a fost printre primii care a creat conceptul de lagar de concentrare,majoritatea in Siberia, numarul oamenilor ucisi de acest monstru depaseste cu usurinta 10.000.000 dupa cum chiar el se lauda.

Interesant este si felul in care liderul si munca lui era vazuta de cei din afara Uniunii Sovietice spre exemplu primul presedinte UNESCO, Julian Huxley spunea ca Russia sub Stalin ajunsese la “un nivel de sanatate fizica si generala aproape superior celui care se putea constata in Anglia”, totodata Decanul de Canterbury il numea ” om de o genialitate binevoitoare, care isi conduce poporul pe caile noi si necunoscute ale democratiei” asadar, influenta lui Stalin nu avea granite. Au existat o serie numeroasa de articole in care erau laudate lagarele din Siberia, cu mentiunea ca “multi oameni odata ajunsi acolo le era atat de bine incat nu mai doreau sa revina la viata lor de zi cu zi”.

PREZENTARE

„Stalin a fost un monstru, unul dintre cei mai mari monştri pe care i-a produs până acum civilizaţia. Nu împărtăşesc opinia susținută cu obstinaţie de Marx şi de Tolstoi că indivizii nu au nici un rol în modelarea evenimentelor istorice, ele fiind aproape în totalitate opera unor forţe uriaşe, anonime. Convingerea mea este, şi sunt, aşadar, alături de majoritatea istoricilor, de la Tucidide la Carlyle, că evenimentele care se petrec în istoria omenirii ca rezultat al factorului uman sunt profund influenţate, şi adesea determinate, de voinţa celor puţini, uneori a celor foarte puţini. Prin urmare, aceşti indivizi remarcabili trebuie puşi sub lupă ca să vedem cum au acaparat puterea, cum au exercitat-o şi ce învăţăminte putem trage de aici pentru binele omenirii.
Omenirea trebuie să-l cunoască pe Stalin. În această carte succintă am încercat să scot în evidenţă părțile esențiale ale vieţii, caracterului şi carierei sale. A fost în multe privinţe o sarcină dificilă, dar, odată ce am dus-o la capăt, am simţit satisfacţia profundă că am spus adevărul, într-o formă compactă şi accesibilă, astfel încât mai ales cei tineri, pentru care Stalin nu este decât un nume, să-l poată cunoaşte şi să înveţe din acest adevăr.” (Paul JOHNSON)

Condus nebuneste de lozinca “moartea rezolva orice problema” crimele lui Stalin nu cereau justificare…si cu tristete constat ca asemanator se intampla si azi, unele furturi si jafuri nu necesita nici un fel de justificare. Este o carte buna, care merita sa-si petreaca cateva zile pe noptiera voastra, eu am fost captivat de ea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s