coperta1

Incep acesta postare cu o marturisire, sunt indragostit de tot ce tine de zona Catalonia, Barcelona si din acest motiv acum aproximativ 2 ani mi-am propus sa citesc cat mai multe carti despre acest loc, cat si despre toate personajele care au influentat aceasta zona. Unul dintre cei mai importanti dintre acestia este fara doar si poate Gaudi, dar despre acesta o sa scriu cu alta ocazie.

180446970DR039_Demonstratio

Asadar am inceput sa-mi satisfac setea mea de lectura despre Barcelona cu cartea marelui George Orwell, care este recunoscut in principal pentru opere precum Ferma animalelor si 1984 ( click pentru a citi recenzia). Cartea nu prezinta o poveste, ci mai mult o relatare de tipul reporterului, de pe frontul de lupta al razboiului civil Spaniol din Decembrie 1936 pana in Iunie 1937.

La cateva luni dupa ce am terminat de citit cartea, am ajuns pentru a 2-a oara in Barcelona si am observat acuratetea cu care Orwell descrie cladirile si zonele unde se petrece o parte din actiunea revolutiei. Asta m-a facut sa nu regret ca am citit aceasta carte.

Ca si concluzie amara pe care autorul o trage, in urma experientei sale din “mijlocul campului de lupta”, reiese ca la razboi erau multi oameni fara experienta si majoritatea persoanelor care si-au pierdut viata in urma acestei revolutii  au decedat datorita unei greseli sau a unei prostii reusind sa isi descarce armele si impuscandu-se sau, confundand aliatul cu inamicul rezultand multe decese inutile. Ceea ce acuma noi numim revolutie..razboi in fapt a fost o asteptare, de cele mai multe ori intr-o balta de noroi, in timp ce predomina sentimentul de foamete, lipsa de tigari si frica ca unul din colegii tai sa nu cumva sa reuseasca performanta de a-si scapa grenada in apropiere sau sa te impuste din prostie.

PREZENTARE

Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentandu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pana in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pana la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avand ca rezultat azvarlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati. Omagiu Cataloniei si-a castigat un caracter independent fata de marile opere care i-au urmat, reprezentand un tablou intru totul sincer si personal al unui conflict care a exemplificat unele dintre cele mai acute probleme morale ale secolului XX.

„Impreuna cu Arthur Koestler, George Orwell a personificat exemplar eroismul clarviziunii, curajul de a refuza si a repudia fanatismele mitologice, narcoza ideologica.” (Vladimir Tismaneanu)

„O superba poveste de razboi, de o onestitate brutala.” (Daily Telegraph)

„Fiecare rand temeinic pe care l-am asternut din 1936 incoace a fost scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si in favoarea socialismului democratic, asa cum il inteleg eu.” (George Orwell)

Concluzia noastra e ca Orwell, ca de fiecare data, reuseste sa-si faca treaba, sa faca ceva unic, sa prezinte un adevar zguduitor de pe front, sa relateze totul de la fata locului, cautand mereu experiente noi. Cred ca aceasta carte trebuie sa inspire ziaristi si reporteri, si ea are un loc aparte pe noptiera deoarece este mai altfel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s