1476104_715207708491000_127478918_n

Am observat ca multa lume se sperie cand e vorba despre o carte semnata Fyodor Dostoyevsky, am auzit diverse, de la faptul ca este greoi pana la persoane carora li se incurca limba in gura cand pronunta nume rusesti precum Lev Nikolayevich Myshkin, Nastasya Philippovna Barashkova sau Varvara Ardalionovich, oricum acesta nu este un motiv suficient ca sa eviti o carte scrisa de Dostoyevsky.

Am inceput Idiotul mai mult din curiozitate deoarece peste tot se vorbeste de aceasta ca o capodopera si nu pot decat sa confirm acest lucru. Asadar eu am intrat in lectura de la 0, nu am avut habar de personaje, actiune sau de unde titlul de Idiotul. Si pot spune ca am inteles usor de ce aceasta carte isi merita locul in toate topurile si cred ca povestea in sine a stat la baza multor filme Hollywood-iene.

Asadar Idiotul de care se povesteste nu este nimeni altul decat un biet print care sufera de epilepsie,dar care are un caracter curat si onest fata de toata lumea, motiv pentru care toti il considera un idiot si incearca sa profite de pe urma sa.

PREZENTARE

Intors la Sankt Petersburg dupa un lung tratament la un sanatoriu din Elvetia, printul Lev Nikolaevici Miskin este luat in ras de inalta societatea a orasului, care il socoteste sarac cu duhul. Miskin se poarta mereu cu o sinceritate stangace, luata de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. In puritatea lui, Miskin se simte atras, din motive diferite, de doua femei de situatii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstita“, de familie buna, de care e indragostit, si Nastasia Filippovna, femeia „compromisa“, de care printul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspira.
Idiotul este romanul unei perpetue surprize, al nehotararii si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patima.

Cartea este ceva aparte, detine multe caractere definitorii care apar in viata de zi cu zi chiar si in anul 2015. In ea gasim exemple clare de decizii ciudate pe care un om le poate lua in functie de starea sa de spirit, indiferent cat de lucid sau plin de nebunie este, toate astea relatate cu o maiestrie impresionanta intr-o poveste al carui final te va lasa cu gura cascata. Asadar vreau sa va rog sa nu ezitati sau sa evitati o carte cand aceasta este semnata Fyodor Dostoyevsky, deoarece acest om a fost un geniu. Lectura placuta!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s