eleganta-ariciului_1_fullsize

Am primit aceasta carte cu o recomandare foarte calduroasa din partea unui prieten, si desi nu auzisem nimica despre ea, si nici coperta nu pot spune ca m-a facut sa mor de curiozitate, titlul a fost unul cat se poate de interesant si asa a inceput totul.

Am intrat in lumea celor doua eroine, Paloma o fetita supradotata si super inteligenta a unei familii de oameni instariti si Renée, 54 de ani, gardian de imobil parizian. O portareasa care citeste Freud si filosofie medievala, savureaza filme japoneze si e o mare admiratoare a literaturii ruse, care are un motan (obez) pe care il cheama Leon (la fel ca pe marele Tolstoi).

Personajele noastre nu impresioneaza prin aventuri supranaturale, sau stilul lor de viata, ci prin temele abordate si gandurile lor profunde care cuprind un univers intreg. Asadar, incepem sa facem cunostinta cu ele in felul urmator:

Ma numesc Paloma, am 12 ani, locuiesc in Rue de grenelle nr 7, intr-un apartament de oameni bogati. Insa de foarte mult timp stiu ca destinatia finala este acvariul cu pesti, vacuitatea si ineptia vietii adulte. Cum am aflat asta? Intamplator sunt foarte inteligenta. Exceptional de inteligenta chiar. De aceea am luat o decizie: la sfarsitul acestui an scolar, in ziua in care voi implini 13 ani, ma voi sinucide.”

si

Ma numesc Renée, am 54 de ani si sunt administratorul unui imobil burghez. Sunt vaduva, scunda, urata, grasa, am bataturi la picioare si, daca e sa ma iau dupa cateva dimineti auto-incomode, o respiratie de mamut. Dar, mai ales, sunt atat de conforma imaginii unui gardian de imobil ca nimanui nu i-ar trece prin cap ca sunt mai cultivata decat toti acesti bogati autosuficienti.

Gasim ca si elemente comune intre cele doua personaje faptul ca locuiesc in acelasi imobil, si respectul pe care si-l acorda reciproc. Toata cartea fiind nimic altceva decat un frumos drum spre a gasi adevaratul sens al vietii..suna bine,nu?

PREZENTARE

In Eleganta Ariciului „sunt doua eroine: o fetita precoce si o portareasa care-si ascunde bine jocul,  incearcand sa lase impresia ca e doar o portareasa, ea fiind de fapt foarte citita, foarte erudita si foarte fina.

Sunt doua singuratati care, pe masura ce in cladirea in care locuiesc se petrec anumite evenimente, ies incetul cu incetul din singuratate, se schimba, se transforma, renasc. Vor trai o gramada de transformari interioare. De indata ce am spus asta, mi se pare un pic superficial. De fapt, cand scriu, nu o fac ca sa spun o poveste, chiar daca, la capat, ea insasi se povesteste. Scriu pentru placerea cuvintelor si a stilului; imi place mult sa simt asta scriind texte si, in plus, sa incerc de fiecare data placerea unica de a scrie, intr-un mod cat mai potrivit si cat mai pur posibil, sper eu, ceea ce resimt.Pe de alta parte, povestea si scriitura sunt pentru mine mijloace de a evoca lucruri care ma intereseaza  si lucruri pe care le iubesc. L-am auzit pe cineastul Jeunet, referitor la Fabulosul destin al lui Amelie Poulain explicand ca, ani de zile, notase intr-un carnetel tot ceea ce il interesa si tot ceea ce ii placea in ideea ca intr-o zi sa le transpuna intr-un film. Si astfel a aparut Amelie Poulain.Acest roman este, intr-o oarecare masura, acelasi lucru, adica mi-a facut enorma placere ca, prin vocile celor doua eroine, sa-mi transcriu iubirea pentru placerile cotidiene, pentru arta, pentru Japonia, pentru anumite fiinte, pentru intalnirea dintre aceste fiinte, pentru unele emotii estetice. Mi se pare ca asta mi-a facut cea mai mare placere si e ceea ce ma interesa cel mai mult. Va doresc lectura placuta. In orice caz, sper asta. La revedere si pe curand.Muriel Barbery

Eleganta ariciului este un roman scris atat de frumos, care gaseste explicatii atat de sincere si simpliste pentru toate problemele umanitatii si nu cred ca exagerez, cartea cuprinde o multime de “cugetari profunde” legate de teme precum invaziile mongole, razboaie,estetica in arta, eternitatea sau vechea Japonie, dar si multe alte subiecte dintre cele mai diverse. Asa cum aceasta carte mi-a fost recomandata de un prieten, imi permit sa va consider deja prieteni la randul meu si sa va recomand ELEGANTA ARICIULUI, o capodopera!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s