cantec-de-leagan_1_fullsize

Vorbim azi de o carte care se prezinta a fi mai buna decat FIGHT CLUB, fiind scrisa de acelasi autor. Cantec de leagan insa este ceva light, cu un inceput extrem de captivant, care iti lasa impresia ca o sa urmeze o poveste horror pe cinste dar, cartea ridica doar cateva idei interesante dupa care se stinge in mediocritate. Titilul reprezinta motivul central al cartii, si anume cantecul de leagan care, odata rostit ii provoaca ascultatorului moartea, sub forma unui blestem stravechi. Chuck Palahniuk reuseste sa ne arate din nou obsesile si cele mai josnice trairi ale omului, ne prezinta limitele individului cand acesta se afla in fata puterii absolute dar incearca si sa dea un sens vietii, in societatea nemiloasa din care facem parte zi de zi. Autorul insa nu reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor, cel putin pentru mine, cand aud despre o carte ca fiind mai buna decat FIGHT CLUB, ma astept sa dau peste ceva care sa ma tina non stop in transa, cu dorinta de a afla deznodamantul ei, ceea ce acest roman nu o face.

Chuck Palahniuk mizeaza mai mult pe fabula si nu pe actiune, cartea reprezentand prin personajele ei o America de Nord, nu o America sociala, ci una istorica, o civilizatie care merita distrusa, careia i-ar face un bine soptirea cintecului de leagan. Un imens animal batrin, in descompunere, un focar de infectie intercontinentala, pentru care Palahniuk construieste un pretext pentru a-i putea imagina apocalipsa.

PREZENTARE

Cantec de leagan este un thriller de un umor grotesc si o satira nemiloasa la adresa unei lumi ultramediatizate, in care dictonul „Cunoasterea inseamna putere” capata sensuri extreme. Carl Streator este un reporter insarcinat sa investigheze cazul unor bebelusi victime ale  sindromului mortii subite. Nu dupa mult timp, el descopera un tulburator element comun: inaintea mortii, fiecarui bebelus i s-a citit aceeasi poezie. Cercetarile ii scot in cale o femeie cu puteri misterioase, Helen Hoover Boyle, asasin telepatic si agent imobiliar care si-a facut o afacere din vanzarea de case bantuite. Helen ii confirma banuiala ca poezia respectiva este, de fapt, un stravechi cantec de leagan african si o formula magica mortala care actioneaza asupra oricui. Acum Streator se vede inzestrat cu o arma teribila, de care nu va ezita sa se foloseasca.

Imi pastrez parerea ca Fight Club, ramane cea mai buna si singura carte care merita citita a lui Palahniuk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s