povestea-lui-arthur-gordon-pym-top-10_1_fullsize

Azi vreau sa scriu despre o carte pe care pot spune cu sinceritate ca o urasc!! De ce? Pai simplu, pentru ca avea un potential imens dar a esuat lamentabil. Povestea lui Arthur Gordon Pym este singurul roman finalizat a marelui Edgar Allan Poe, deja din start suna bine,nu?

E.A.Poe este autorul si numele care imi vine prima data in minte cand aud cuvantul ABSINT, ma refer la bautura verde care se bea flambata, mereu am asociat aceste doua nume impreuna.

Desi marele Poe este recunoscut in principal pentru poemele sale clasice, pline de elemente obscure, scrise dupa sesiuni grele de absint,dupa cum relateaza istoria. Inspiratia si tendinta de a scrie despre lucruri intunecate se datoreaza in special moartei sotiei acestuia, care a decedat la varsta de doar 24 de ani,dupa 11 ani de casatorie, ea fiind totodata si verisoara lui. Asadar putem trage concluzia ca autorul nostru a avut o tinerete destul de tumultoasa si iesita din comun.

Revenind la Povestea lui Arthur Gordon Pym, acest roman putea cu usurinta sa fie un Moby Dick, o aventura fabuloasa, dar toata aventura si adrenalina se pierde in descrierea si detaliile interminabile. Spre exemplu, unul care m-a enervat la culme, personajul principal se afla intr-o situatie de viata si de moarte si in loc sa deslusim misterul, urmeaza 2 pagini (poate exagerez) in care Poe descrie ceva pasari,despre care spune ca ar fi ceva pinguini, la finalul descrierii avem nota de la autor/traducator care ne trimite la sfarsitul cartii pentru a ne spune ca defapt este vorba despre o cu totul alta pasare, nicidecum despre un pinguin…Cartea, desi are sub 200 de pagini mi-a luat undeva la 3-4 luni sa o pot gata, si recunosc ca m-am debarasat de ea, deoarece nu si-a gasit locul pe noptiera mea.

PREZENTARE

Arthur, aventurosul personaj al singurului roman terminat de Edgar Allan Poe, porneste intr-o lunga calatorie, alaturi de prietenul sau, Augustus. Astfel, ia fara sa vrea parte la o revolta, naufragiaza si aproape ca-si pierde viata, este cat pe ce sa fie mancat de viu de semenii lui, plinge pierderea neasteptata a lui Augustus si cunoaste minunile-capcana ale unei insule exotice. Aventurile sale se sfirsesc in apele albe ca laptele ale unei mari misterioase, odata cu aparitia unui zeu necunoscut.

Prezentarea si intriga romanului suna atat de bine, cand mai pui si numele lui A.E.Poe asteptarile cresc, dar eu am ramas dezamagit de acest roman. In unele librarii este trecut la sectiunea povesti pentru copii, sincer nu inteleg de ce? probabil daca vrei sa-ti adormi copilul cu 150 de pagini de descrieri extrem de detaliate, din 190 cat are cartea, si sa risti sa nu se mai trezeasca niciodata, da! atunci o recomand ca si carte de copii, altfel, doar daca sunteti fascinati de barci si va plac astfel de carti in care predomina detalierea oricarui lucru care inconjoara personajul va sugerez aceasta carte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s