res_84eadeab7829a507cc1b05f3990e1965_350x350c_m9ht

Incepem anul cu un clasic,Hemingway si o urare asemanatoare “La multi ani!” strigata in gura mare. A avea si a nu avea cred ca poate sa fie povestea oricaruia dintre noi,lupta unui om oarecare in viata de zi cu zi,cu supravietuirea intr-o societate care isi doreste sa mentina asa oamenii,pentru a-i putea controla mai usor.Personajul romanului  este dispus la orice pentru un trai mai bun,contrabanda si crima fiind la ordinea zilei.

Romanul este unul plin de actiune,asa ca daca v-ati saturat de filme cu zeci de sezoane,sau de carti in care predomina descrierile aceasta este portita de scapare.

„Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte trebuie să fie un nou inceput, in care incearca iar sa atinga ceva ce nu poate fi atins. El trebuie sa caute intotdeauna sa realizeze ceva ce n-a mai fost facut niciodata sau ceva ce altii au încercat si n-au reusit. Şi uneori poate izbuti.” Ernest Hemingway

„Sub formidabila acuratete a suprafetei, Hemingway ascunde aproape întotdeauna o dimensiune morala, care preia controlul, si o dimensiune poetica, ce se intrevede subtil intre rindurile aspre ale realismului.“ (The New York Times)
 
„Aventuri extreme, pe panta alunecoasa a iadului… A avea si a nu avea nu este pur si simplu un roman, este o experienta.“ (Brooklyn Daily Eagle)
 „Un roman tragic si totodata amuzant, viu si poetic, cu un impact emotional remarcabil, A avea si a nu avea impune aventurii literare un nou standard. Talentul lui Hemingway pentru dialog – sensurile aparte ce se ghicesc in subtext si emotiile interesante ale unei lumi marcate de duritate – este cu adevarat remarcabil.“ (Times Literary Supplement)
PREZENTARE
 A avea si a nu avea este un roman spectaculos,scris in 1937 de Ernest Hemingway. Opera ne prezinta povestea unui capitan ce detine o ambarcatiune de pescuit cu ajutorul careia face contrabanda intre Cuba si Florida. Desi Harry este prezentat ca un om bun,el este atras in aceasta lume a pietei negre din cauza lipsei de clienti care doresc sa pescuiasca,si a nevoiei de bani pentru a-si intretine familia,dupa ce un client ii trage o plasa si fuge din Cuba inainte de a-si achita datoriile.In urma acestei intamplari nefericite,Harry ia decizia de a “face contrabanda” cu imigranti chinezi,pe care sa-i ajute sa ajunga in America. Acest fapt are repercusiuni,care transforma povestea intruna fascinanta si o aventura plina de suspans si actiune.

Toate astea fac din A avea si a nu avea o carte de noptiera interesanta si trecuta in zona clasicilor,pe care o recomand si chiar insist sa o cititi,deoarece este o adevarata experienta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s