25505_40329

Nu ai cum sa nu fi auzit macar o data in viata ta piesele “In my secret life” sau “Hallelujah”! Cartea de care vorbim astazi este una deosebita, fiind prima carte scrisa de celebrul cantaret Leonard Cohen,ea se evidententeaza prin elementele autobiografice care fac deliciul acestei lecturi. Recunosc ca pentru mine aceasta lectura a fost cumva dificila,deoarece din clipa in care am observat cartea pe raftul librariei,si in timp ce imi pregateam cafeaua pentru a-mi incepe lectura,in tot acest timp am avut ganduri care marsaluiau in capul meu..”daca nu este buna”,”daca prezenta lui Cohen pe aceasta coperta e doar pentru a spori vanzarea” si multe altele..asadar,la fel cum am patit si cu “Moarte subita” cartea asta venea din start cu asteptari marete din partea mea,si imi doream mult sa nu ma dezamageasca!

Cartea prezinta multe asemanari cu “De veghe in lanul de secara”,asadar premisa era buna. Mai mult decat atat pentru a putea fi publicata, autorului i s-a cerut sa faca revizuiri majore, in principal fiind vizate doua lucruri: lungimea romanului si continutul ridicat de sexualitate, dupa aceste schimbari Cohen scrie : “pentru cineva cu o ureche, să știi că am sfâșiat orchestre pentru a ajunge la linia mea dreaptă, melodica.”

Prezentare

Romanul iese din normele conventionale prin modul in care autorul concepe „joaca” personajelor sale. Detalii reale compun circumstante fictive, figurile feminine si diverse alte obsesii care domina buna parte din versurile lui Cohen isi afla aici preistoria caleidoscopica. Pe de o parte, roman al despartirii de tinerete, al momentului in care memoria devine mai importanta decit increderea in nemurire, „Joaca preferata” depaseste, pe de alta parte, linearitatea printr-o viziune abisala, in care autorul isi priveste cu un umor sec si tandru ironicul personaj-scriitor-cintaret, vorbind despre sine la persoana a treia si scriind sau traind un roman parca bazat pe un jurnal lucid al obsesiilor si cautarilor poetului real si fictiv.

“In carte apar o droaie de femei. Fiecare dintre ele aduce cu sine o relatie erotica complicata, inedita, ca o lume intreaga in care dorinta se conjuga cu pacatul. (…) Ele, femeile, apar si dispar pe parcursul romanului, se schimba mereu ceva cind ele reapar, dar ce ramine constant este el, eroul cartii, si felul in care il cheama de fiecare data printr-o mixtura minunata intre iubirea mare si pacat. Raportul cu timpul, cu memoria, cu trecutul este poate cea mai fascinanta fateta a acestui roman, convingindu-ne ca Leonard Cohen este infinit de complicat, de sensibil, contradictoriu, de senzual, uimitor de sincer, chiar exhibitionist, adunind in el infinitul inefabil al vietii.” – BookMag.ro – Aurora Liiceanu
Romanul pare extras din versurile pieselor autorului, si trebuie sa precizez ca acompaniat cu compozitiile sale, totul se intransforma intr-o relaxare care te transpune in pielea unui Cohen care se apropie de varsta maturizarii. Recomand cu drag aceasta carte cat si achizitionarea sau reascultarea catorva piese care il definesc pe autor ca si artist desavarsit.Categoric,cartea primeste titlul de Carte de noptiera!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s