00082730_large

Azi va scriu despre o carte extrem de interesanta, care are un iz aparte, un univers propriu. Romanul lui PATRICK SUSKIND este dedicat mirosurilor,ca sa fiu mai exact, avem parte de parfumul istoriei.De ce spun asta? pentru ca autorul descompune toate imaginile vizuale in odoruri. Strazile Parisului din secolul 18,piata de peste,personajele,tot ce conteaza despre ele, e mireasma lor si fascinatia lui Jean-Baptiste Grenouille pentru acest simt.

Aventura personajului fara miros,dar cu un simt olfactiv iesit din comun incepe intr-un cadru cu multe mirosuri,intr-un Paris,atat de cunoscut pentru obsesia oamenilor pentru parfumurile rafinate,acest loc devenind foarte rapid un mediu perfect pentru Jean-Baptiste Grenouille sa-si testeze creatiile.

Prezentare

Iti poti inchipui, cititorule, o lume formata numai din parfumuri, duhori, miresme? Iti poti inchipui un om care nu cunoaste viata decat mirosind-o? Ti-ai dat seama ca vechiul si noul se pot distinge prin miros, ca orice cuta a trupului tau e un receptacul de miresme si ca totul in lume are o amprenta olfactiva? Stii ca fiecare om este un parfum inconfundabil, ca parfumul tau te poate face anonim sau ireversibil? A fost odata un barbat care a descoperit in distileria trupului sau un parfum trecator pe care voia sa-l stapaneasca pentru totdeauna: parfumul de tanara femeie.

In Proventa secolului al XVIII-lea, viata locuitorilor din orasul Grasse se scurge in ritmul dictat de cele mai inmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza si trandafirul. Pana cand, intr-o vara, diminetile parfumate incep sa fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete nubile, ucise cu o lovitura in moalele capului. Nimeni nu stie cine e criminalul, nici adevaratul motiv ce il impinge sa le ia viata acestor tinere. Pentru Jean-Baptiste Grenouille, caci umilul ucenic parfumeur al vaduvei Arnulfi, este vinovatul, frumusetea de-abia imbobocita a victimelor sale este asemenea unei flori rarissime, care imprastie in jurul ei efluvii pretioase. Din aceste efluvii sublime, Grenouille va distila cel mai primejdios parfum din lume.

Relatata intr-un mod incredibil, Parfumul ne ofera o povestea obsedant de puternica, plina de crime si depravare senzuala. Aceasta este cartea pe care merita sa o cititi,sa vedeti filmul (“Perfume-the story of a murderer”) si sa o aveti pe noptiera,mereu la indemana!

Advertisements

2 thoughts on “Parfumul

    1. Tocmai de asta eu am considerat ca are ceva mai special. Cumva o carte tipica pentru Franta, casa parfumurilor si totodata a duhorilor. Cat timp o cumperi de noua, cred ca este ok sa o pastrezi pe noptiera :)…non est disputandum.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s