cei-frumosi-si-blestemati_1_fullsize

Revenim in epoca Jazz-ului, in lumea creata de Fitzgerald, care ne introduce din nou in atmosfera anilor ’20 din America. Astazi vorbim de o carte la fel de buna ca si Marele Gatsby dar ceva mai putin mediatizata. Avand toate sansele sa ajunga o noua ecranizare de succes, povestea te tine in suspans pana la ultimele pagini.

Prezentare

Cei frumosi si blestemati  ne expune portretul unor oameni care aparent au toate sansele de reusita in aceasta viata, sunt tineri,plini de viata,explodeaza de ambitie,dar totusi ceva lipseste…

The New York Times explică: „Cei frumoşi şi blestemaţi este, printre altele, un studiu al vieţii conjugale – o schiţă în nuanţe întunecate de sepia. Egoişti, dar fermecători, Anthony şi Gloria ar putea să se indrepte spre cariere de succes în literatură şi cinematografie. Cuplul lor radiază o strălucire aparte, însă, pentru că nici unul din ei nu este înzestrat cu scânteia care ar face din această strălucire o flacără creatoare, nimbul care îi înconjoară păleşte, se întunecă şi dispare. Poate că acesta este rezultatul concluziei amare a lui Fitzgerald, că aura unor asemenea oameni este un dar otrăvit dacă nu conduce la o capodoperă, aşa cum este romanul de faţă.”

Cei frumosi si blestemati (1922) este o poveste despre America anilor ’20, o epoca tumultuoasa in care arta, dragostea si banii sint aproape invariabil insotite de ambitii nebunesti, talente irosite si esecuri ireparabile, cind consumul nemasurat de alcool si stralucirea vietii de noapte devin adevaratul crez al acelei generatii despre care Fitzgerald insusi a spus ca “a crescut pentru a-si gasi toti sfintii morti, toate razboaiele purtate, toata credinta in om zdruncinata”. Anthony Patch, figura centrala a romanului, este un tinar estet sofisticat cu studii la Harvard, pe care aburii alcoolului il vor transforma intr-o “epava josnica si dezgustatoare”. Episodul nefericitei casatorii cu Gloria – despre care s-a spus ca ar fi inspirat din povestea reala de dragoste a lui Fitzgerald si a Zeldei Sayre – se incheie cu prabusirea celor doi in abisul degradarii fizice si morale, un memento amar al stralucirii risipite si al tineretii distruse.

Citate preferate

“Femeile care nu au fost iubite,nu au biografii, ele au doar istorii”

“Cu toti avem suflete de diferite varste”

“Am învățat un pic despre frumusete, suficient să știu că nu are nimic de-a face cu adevărul …”

Romanul este unul deosebit,usor de citit si desi tema abordata poate parea destul de asemanatoare cu cea din Gatsby, cele doua povesti nu se aseamana si nu au in comun altceva decat traseul de viata al personajelor.Mie mi-a placut mult aceasta carte,si se regaseste pe noptiera mea,probabil deja va ganditi ca am o noptiera destul de mare si incapatoare..o sa  revin in curand cu o poza,ca sa va lamuresc in aceasta privinta. Poate si un concurs pe FB daca exista persoane interesate sa-si impartaseasca poze cu noptierele/rafturile lor,si cartile pe care le citesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s