de-veghe-in-lanul-de-secara_1_fullsize

Astazi vorbim de o carte clasica, o carte excelenta pentru orice tip de varsta. Pacat ca nu se preda sau recomanda in scoli, deoarece cred ca este o carte foarte buna pentru periaoda aceea de adolescenta. Eu recomand cu drag aceasta carte si consider ca alaturi de o ciocolata,ea poate sa fie un cadou excelent de Mos Niculaie si de ce nu,chiar un stimulent pentru cei de liceu sa citeasca mai mult.

J.D. Salinger a inregistrat un succes incredibil si neasteptat cu romanul sau,motiv pentru care el s-a retras din lumea literaturii si s-a ferit sa apara public dupa lansarea cartii. Putine carti din literatura secolului trecut s-au bucurat de o asemenea atentie, atit din partea criticii, cit si, cu mult mai important, din partea publicului. Scris la persoana I, din perspectiva unui pusti de 17 ani, „De veghe in lanul de secara” a devenit emblematic pentru toti adolescentii revoltati de ipocrizia lumii adultilor. Holden Cauldfield – personaj din aceeasi categorie cu Huckleberry Finn – lupta pentru propria identitate intr-o lume care depersonalizeaza, uniformizeaza, distruge inocenta specifica fiintei umane. Armele sale sint simple: o sinceritate debordanta, dublata de un extraordinar simt al umorului, de la prima si pina la ultima pagina a cartii.

PREZENTARE

Personajul principal este un adolescent rebel, pe nume Holden Caulfield, ce provine dintr-o familie instarita și care are doi frati și o sora: un frate mai mare pe nume D.B. care este scriitor la Hollywood, unul mai mic pe nume Allie care a murit de leucemie cu putin timp în urma și o sora în clasa a IV-a pe nume Phoebe. Personajul-narator povesteste de ultimele lui zile petrecute la scoala Pencey deoarece era corigent la patru obiecte din cinci și acum înainte de vacanta de Craciun urma să fie exmatriculat pentru a treia oara, deoarece el a mai fost dat afară si de la Whooton și Elkton Hills.

Povestea propriu-zisa începe într-o sambătă, cu patru zile înainte de plecarea acasa in vacanta de Craciun, la New York, pe cand statea cocoțat în varful unui deal și urmarea un meci de fotbal la care trebuia să se duca, dar nu s-a mai dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era ca trebuia să-și ia ramas bun de la domnul Spencer, profesorul lui de istorie, înainte de plecarea acasă. După o discutie moralizatoare despre teza sa la istorie si despre faptul că a fost lasat corigent – desi era elevul lui preferat – Holden se întoarce la Pencey, în camera sa, unde vorbeste cu vecinul lui de camera pe nume Ackley și cu colegul sau de camera, Stradlater, care il bate în urma unei discutii despre o prietena a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta iesise în oras si de care Holden era îndragostit. După acest incident, Holden hotărăște să plece la New York unde să petreaca cateva zile ca apoi să se duca acasa și sa primeasca mustrarea părinților pentru faptul că a fost exmatriculat pentru a treia oara. Aceștia aveau să afle despre Holden abia miercuri cand aveau să primeasca o scrisoare de la directorul scolii.

CITATE

„În orice caz, în mintea mea am văzut o mulțime de copii mititei jucînd un joc în lanul întins de secară. Mii de copii – și nimeni în jur, adică nici un om mare, în afară de mine. Și eu stau la marginea unei prăpastii amețitoare. Și știi ce fac? Prind copiii să nu cadă în prăpastie. Vreau să spun, cînd aleargă și nu se uită unde merg, trebuie să le ies în cale și să-i prind. Asta aș face toată ziua. Aș sta de veghe în lanul de secară. Știu că-i o nebunie. Dar e singurul lucru care m-ar tenta. Știu că-i o nebunie.”

Dac-aș fi pianist sau actor sau mai știu eu ce, și toți cretinii ar crede că-s grozav, jur c-aș fi furios. N-aș vrea nici măcar să mă aplaude. Oamenii aplaudă întotdeauna ce nu trebuie. Dac-aș fi pianist, aș cânta în debara, numai pentru mine.”

CONCLUZIE

De veghe in lanul de secara este o carte scrisa cu atata sinceritate,si care te face sa o citesti cu atata placere si curiozitate,care te face sa-ti amintesti de emotiile din adolescenta,sau te pregateste intr-un fel sau altul pentru ceea ce va urma,depinde de varsta cititorului. In orice caz,e o carte care isi merita locul pe noptiera!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s