insemnarile-unui-tanar-medic-mihail-bulgakov

Astazi va prezint o carte foarte buna,care merita pastrata pe noptiera,citita si recitita,dupa care merita vizionat serialul cu o ecranizare de succes,avandu-l in rolul tanarului medic pe nimeni altul decat Harry Potter (n.r. Daniel Radcliffe).

Insemnarile unui tanar medic este un volum de povestiri mai puțin cunoscut decât Maestrul și Margareta, scris de marele autor rus Mikhail Bulgakov între anii 1922 – 1929.

“Mikhail Bulgakov este unul dintre cei mai importanti scriitori rusi moderni, poate cel mai mare.” (Nigel Jones)

Cartea cuprinde proze scurte precum Neobişnuitele păţanii ale unui doctor, Incursiunea, Tânăra gardă, Însemnările unui tînăr medic ș.a., povestiri cu iz autobiografic,care redau elemente din tineretea lui Bulgakov,care a absolvit universitatea de medicina din Kiev,si a profesat ca si medic,pentru o perioada nu foarte lunga,urmand sa renunte si sa se dedice in totalitate scrisului si teatrului.

Bulgakov povestește despre chinurile unui medic abia licențiat și trimis (din motive necunoscute) să-și profeseze meseria într-un sat foarte depărtat din Rusia revoluționară a anilor 1917, satul Muryovo din provincia Smolensk.

Tânărul medic descoperă curând cât de diferită este realitatea față de cărțile studiate și de examenele trecute cu brio, cât de cruntă este înfățișarea sa de om tânăr, care nu-i oferă credibilitate, într-un sat superstițios și ignorat, unde oamenii cred că orice durere se vindecă cu câteva picături dintr-un medicament. Este la marginea disperării de fiecare dată când se gândește câte complicații medicale ar putea apărea, câți oameni ar putea veni la el cu probleme pe care el nu ar ști să le trateze.

Pentru mine cea mai amuzanta parte din aceasta carte,este momentul cand medicul participa la prima sa nastere,iar moasa(cea care asista nasterea) ii toarna zahar femeii in vagin,deoarece (fapt real pentru acea perioada,in zonele Romania/Rusia/Ucraina/Moldova) se spunea ca,acesta ajuta la ademenirea copilului,si acesta va iesi mai usor cand gusta dulceata zaharului. Da,cred cu tarie ca se practica asa,pe vremea aceea,in special in zonele rurale,

Cartea este incredibila,si o recomand in special tinerilor studenti la medicina,dar este o lectura incredibila pentru toata lumea,cat despre film,in decembrie 2012, canalul Sky Arts din Marea Britanie a produs și difuzat o adaptare cinematografică sub forma unei mini-serii după povestirile amintite ale lui Bulgakov (un mix, însă s-au folosit cu precădere prozele Însemnările unui tînăr medic și Morfină), cu numele A young doctor’s notebook, iar în rolurile principale fiind Jon Hamm (Don Draper) și Daniel Radcliffe  (Harry Potter).  Având un succes nebun în Anglia.

”Însemnările unui tânăr medic”, o bijuterie cinematografică după Mihail Bulgakov, cu “Don Draper și Harry Potter”

Poveștile înșirate sunt astfel scrise la persoana I, cu un povestitor subiectiv; porțiunile descrise mai sus, stările prin care trece încercatul medic de țară care se confruntă cu lipsa de experiență și cu judecata nemiloasă țărănească, includ dialoguri ale personajului cu sine, cu vocea sa lăuntrică ce îl admonestează pentru gândurile sale sau îi adresează întrebări.

Fotograma-A-young-doctors-notebook

Construit pe flash-back-uri, dar și pe intervenții fizice, palpabile, ale doctorului matur în viața celui tânăr, mini-seria este greu de încadrat într-un gen, căci este atât comedie (neagră, mai ales), cât și dramă, farsă, gen istoric și multe altele. Sunt absolut savuroase scenele în doi, când tânărul ”beneficiază” de aparițiile celui mai în vârstă, de sfaturile sau replicile acide aruncate, de încercarea medicului matur de a își forța varianta tânără să nu mai ia deciziile greșite care îi vor marca pentru totdeauna viața (dependența de morfină fiind cea mai nocivă).

În plus, nu s-au făcut eforturi în a-i machia pe cei doi actori pentru a semăna sau în a trage scene în care diferența mare de înălțime să fie înlăturată – lucru care, surprinzător, nu dăunează verosimilității dacă spectatorul ia în considerare factorul psihologic, care te poate face să te vezi mai mic și mai neputincios în tinerețe, sau factorul comic – un efect obținut cu grație fie și numai din diferența de înălțime.

Playhouse-Presents-A-Young-Doctors-Notebook

Episoade grotești – cele medicale, desigur, cu instrumente și tehnici primitive de început de secol XX, dar și cele sexuale (tânărul medic are nevoie de eliberări hormonale și își folosește una dintre moașe pentru acest rol) sau cele cu halucinații (deși este sfătuit de sinele său matur să nu își trateze o durere de stomac cu morfină, pentru că nu o va putea controla, tânărul doctor nu-l ascultă și devine, în scurt timp, dependent); episoade de un umor nebun (din nou, cam negru, dar ce contează?! este o încântare să le privești) – de exemplu, cel în care o femeie cu trei copii, anunțată de medic că toți au sifilis și necesită internare, îi cere acestuia picături, motivând că nu are timp de pierdut, iar doctorul, enervat de ignoranța acesteia, îi răspunde: ”Nu vrei mai bine o lopată să sapi trei gropi micuțe?”

Sper ca v-am convins sa achizitionati cartea,si sa urmariti acest serial cat mai curand.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s