Amintiri-inventate-77162

Azi va prezint o cartulie tare simpatica mie,cu mici povestiri intitulate “Amintiri inventate” scrisa de Laurenţiu Cerneţ.

Romanul lui Cerneţ se axează pe descrierea şi căutarea de semnificaţii în lumea faptului mărunt, a existenţelor mediocre sau ratate. Scriitorul are, în ciuda aparent insignifiantelor subiecte, un spirit de observaţie care radiografiază cu precizie momente, conştiinţe, destine aparţinând intervalului totalitarist din istoria noastră. Unele scrieri sunt simple exerciţii umoristice ori ironice, cu pretexte fantastice.

Printre aceste amintiri regasim: Descoperirea Americii, Saracu’ tata, Ce mi-a povestit Teca Naipu, Cursa de soareci, Amintiri despre Balzac, Adevarul despre Don Juan, Calul troian, Nasterea lui Winnetou.

Cartea este foarte relaxanta,si scrisa cu mult umor, reinventand in doar cateva pagini,unele din cele mai clasice povesti pe care credeam ca le cunoastem.

Aici aveti cinceputul din Amintiri despre Balzac

“Ehe, ce viaţă era altădată în Cyr-surloire !

Satul nu părea cine ştie ce — ia, nişte case ca toate casele albe, că le văruiau ţăranii, şi plopii — şirul de plopi ce se vedea frumos de departe. Dar era fluviul, cu bancurile lui de nisip, cu ostroavele bogate-n vegetaţie, iar dincolo, pe malul celălalt, colinele dulci, nesfîrşite.

Şi mai erau podgoriile, cu vinul acela dulce-amărui, pe care localnicii cu greu îl puteau dovedi, încît orăşenii, că Tours-ul se afla la doi paşi, veneau să le dea o gură de ajutor, sau rudele din Luynes, sat tot de pe Loara, ceva mai în jos.

Acolo a trăit Balzac patru ani. Mi-aduc aminte de-o întîmplare ce-ar putea părea nostimă, de n-ar fi foarte serioasă. Aveam un prieten, pe unul Colas, om în puterea vîrstei, cu trei copii, cel mai mare avea vreo cinşpe ani, şi c-o nevastă subţiratică şi blondă..”

Cam asa incep toate aceste amintiri inventate,cu o tenta ironica si amuzanta,preferata mea este cea despre Don Quixote.

Cartea o gasiti pe la anticariate,sau online,fiind ceva mai veche,si eu am gasit-o din greseala,mi-a placut numele si am achizitionat-o pentru noptiera…dar sincer,are ceva stampila pe ea de prin ’80 de la o biblioteca,probabil a fost imprumutata si nereturnata,ups..! Pentru cine doreste sa aiba parte de cateva povestiri scurte,cu care sa se amuze copios,inainte de somn,recomand aceasta carte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s