hyperliteratura-1984-articol-distopie.png

„RĂZBOIUL ESTE PACE

LIBERTATEA ESTE SCLAVIE

IGNORANȚA ESTE PUTERE”

 1984,ultima carte scrisă de Orwell, a fost influențată de sănătatea sa în declin și de deziluziile politice față de guvernul laburist care a venit la putere.George Orwell este autorul care atacă totalitarismul si il satirizeaza.

In 1984, teritoriul Pământului este împărțit între trei mega-națiuni aflate într-un permanent război: Oceania (actualele Americi, vestul Europei și al Africii), Eurasia și Estasia.

Winston Smith este un personaj oarecare: el uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sint venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific” dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.

Orwell realizeaza modelul romanului anti-Utopic (distopic), a omului lipsit de libertate,controlat pe deplin de puterea aflata la conducere,si care nu mai este reprezentata de un om anume,ci de un asa zis “Big Brother(fratele cel mare)”,care i-a infatisarea supraomului.

Desi cartea este una destul de grea,merita citita,si pastrata pe noptiera…citind aceasta cartea ne putem da seama spre ce tinde orice partid politic,si anume, putere absoluta,dominare si capacitatea de a schimba prezentul,viitorul si trecutul,dupa bunul sau plac.

Advertisements

One thought on “O mie nouă sute optzeci și patru (1984)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s