marele-gatsby-coperta

Povestea are o linie simpla .. reveniti în anii ’20, evenimente noi sunt filtrate prin constiinta naratorului său, Nick Carraway, un tânăr absolvent de Yale, care este în același timp parte din lumea ce o descrie dar apartine de alta categorie,si traieste totul si separat. După mutarea la New York, el a închiriat o casă in vecinatatea conacului unui milionar excentric (Gatsby). În fiecare sâmbătă, Gatsby aruncă o petrecere la conacul lui unde mai marii societatii și cea mai bună parte a lumii tinerilor la modă, vin să se minuneze la extravaganța lui .. Nick devine intrigat de Gasby, și începe a-i afla secretele, ne transportă într-o poveste de dragoste mare …
Conectare Gatsby la Fitzgerald
.. In Marele Gatsby, paralele pot fi trase între roman și propria viață a lui Scott Fitzgerald,dorința de succes prin eșec, faptul că Gatsby și Fitzgerald au “iubit și pierdut”, precum și placereile comune a celor doi, cum ar fi alcoolismul.
Prima paralelă care poate fi trasa între Marele Gatsby și propria viață a lui Scott Fitzgerald sunt visele de succes, dupa care isi conduc viata atat Jay Gatsby cat și Scott Fitzgerald. Fitzgerald nu a fost capabil de a atinge faima pe care a urmărit de-a lungul vieții sale literare, dar a fost capabil să-și trăiască visele sale de avere și de succes prin Jay Gatsby. Ca Fitzgerald, Gatsby si-a inceput viata de jos,fiind condus doar de vise si o ambitie extraordinara.
Următorul similitudine între viața lui Fitzgerald și viața Jay Gatsby sunt opiniile lor puternice,influentate de alcool. În roman, Gatsby a fost portretizat ca un puternic anti-alcoolic, care nu a atins o băutură alcoolică, nici chiar la propriile petreceri. El acționează în acest fel pentru că în viața lui mai devreme, Gatsby a trebuit să aibă grijă de un om care a fost beat tot timpul. Experientele sale l-au convins pe Gatsby de efectului nociv pe care alcoolul il are asupra organismului. Ca Gatsby, Fitzgerald are, de asemenea, cota sa de experiență cu alcoolul. Fitzgerald a fost un alcoolic in cea mai mare periada a a vieții sale, dar a încercat abstinenta mai tarziu in viata lui. Experientele sale de sevraj au fost, probabil, la baza alegerii lui Gatsby să se abțină de la băut.
Ultima paralela, care pot fi trase între Gatsby și Fitzgerald este viața lor de dragoste. În Marele Gatsby, personajul principal si-a dedicat viața pentru a o cucerii pe frumoasa Daisy Buchanan. Ca Gatsby, Fitzgerald, de asemenea,a dedicat o mare parte din timpul său pentru a încerca să impresioneze pe frumoasa Zelda. Spre deosebire de Gatsby, cu toate acestea, Fitzgerald a reușit în căutarea lui pentru dragoste și ajuns să se căsătorească cu Zelda.
Datorită asemănărilor evidente între viața lor, Scott Fitzgerald și povestea din Marele Gatsby, este evident că Fitzgerald a folosit experiența proprie pentru a modela lumea in care Jay Gatsby trăiește.
In roman este redata la perfectie epoca Jazzului,o periaoda plina de excese,perioada in care consumul de alcool era mai ridicata ca niciodata,netinandu-se cont de prohibitia de vanzari de alcool din aceea perioada.
Gatsby in sine,este un personaj construit din imaginea personajelor reprezentative in acel moment,asa cum autorul a vazut si simtit lucrurile pe pielea sa. Asadar, in Jay Gatsby putem gasi usor trasaturi ale mafiotilor si traficantilor de alcool din aceea periaoda (cel mai reprezentativ AL Capone),dar si trasaturi ale autorului care-si urmarea telurile cu atata pasiune.
Marele Gatsby este un roman plin de pasiune,cu o poveste de dragoste care se cere a fi o utopie,si in care putem vedea America din anii ’20 din mai multe perspective,este o carte reprezentativa pentru acea periaoda si merita citita chiar si de cei care au vazut filmul,deoarece ofera o lectura placuta si relaxanta.

Advertisements

2 thoughts on “The Great Gatsby

  1. Interesanta carte, total neasteptat deznodamantul, chiar nu m-am asteptat de la o carte scrisa in perioada respectiva sa fie asa…plina de suspans. Mi-a placut.

    Like

    1. Da,e foarte interesanta,cu un mare twist pe final si e placuta ca lectura,cumva usoara..Tot de Fitzgerld iti recomand si “Cei frumosi si blestemati”,urmeaza sa apara si o postare cu aceasta carte. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s